Balenie na rodinnú dovolenku bez stresu? Pomôže strešný box. 

Väčšina z nás pozná ten pocit, keď aj napriek čo najstriedmejšiemu baleniu máme batožiny na dovolenku toľko, že ju len sťažka dokážeme napchať do batožinového priestoru. Zaplniť malý hatchback je jednoduché. 

Človeka však niekedy prekvapí, aké ľahké je totálne zaplniť aj to najväčšie combi na trhu. Znamená to, že potrebujete väčšie auto? Ak práve nemáte v pláne zaobstarať si rodinnú dodávku špeciálne určenú na takéto výlety, riešením môžu byť strešné boxy. Ako si správne vybrať a aký majú vplyv na jazdné vlastnosti či spotrebu paliva? 

Základom je strešný nosič

Než na svoje auto pripevníte prídavný batožinový priestor, potrebujete strešný nosič. A ešte pred tým sa dobre pozrieť na technické parametre vozidla a spýtať sa, či vôbec ďalší náklad unesie bez toho, aby prekročilo svoje výrobcom stanovené limity. 

A tie sú niekedy prekvapivo nízke, obzvlášť v SUV segmente. Kým nová Škoda Superb v prevedení combi unesie do 715 kg, obrovské SUV BMW X6 unesie len o pár kg viac - vždy však záleží aj od konkrétneho typu agregátu a podobne. 

Niektoré nové SUV unesú len do 500 kg, pričom priemerná hmotnosť Európana sa pohybuje na úrovni 70 kg. Päť dospelých jedincov tak dokáže veľmi rýchlo minúť značnú časť kapacity. Ani sa nenazdáte a ostáva len 100 kg, ktoré možno hravo naložíte aj do kufra. Treba pritom počítať aj s tým, že samotný strešný nosič tiež niečo váži - i keď tie kvalitnejšie sú z ľahkých materiálov a ich hmotnostný príspevok je takmer zanedbateľný. 

Okrem užitočnosti a výhod má strešný nosič aj nevýhody, na ktoré treba pred jeho montážou myslieť. Jednou z nich je napríklad aerodynamický hluk, ktorý môžu aj nemusia produkovať - záleží od rýchlosti jazdy, aerodynamiky nosiču ale aj samotného auta. Kvôli zhoršenej aerodynamike dôjde aj k mierne zhoršenej spotrebe, to sa však viac prejaví až po montáži samotného boxu, ktorý je väčší. 

Nemáte strešný nosič? Výber vhodného strešného nosiča nemusí byť taký jednoduchý, ako to na prvý pohľad vyzerá. Nechajte to na nás, radi Vám pomôžeme. 

Ako vybrať strešný box? 

Ďalej záleží predovšetkým na tom, čo od strešných boxov zákazník požaduje. Kým rodina s tromi deťmi plánujúca dlhšie výlety bude hľadať tie najväčšie boxy na trhu, iným môžu stačiť tie najmenšie. Vždy záleží na tom, za akým účelom je box montovaný a aké predmety v ňom budú prenášané. 

Ďalej záleží na rozpočte a množstve financií, ktoré ste ochotní za strešný box obetovať. Lacnejšie produkty sú, pochopiteľne, vyrobené z lacnejších a tenších materiálov a vo vetre môžu vibrovať, čím vytvoria ďalší neželaný hluk

Pred kúpou konkrétneho boxu je nutné skontrolovať, či je jeho typ upevnenia kompatibilný s už namontovanými strešnými nosičmi. Jednou z možností sú pevné a spoľahlivé U-bolty v podobe dvoch skrutiek, ktoré sú prepojené kovom v tvare písmena U. Tie dokážu pevne a spoľahlivo udržať box na nosičoch, montáž však môže byť o niečo zdĺhavejšia. 

Rýchlejším a pohodlnejším uchytením sú čeluste, ktoré jednoducho “zacvaknú” a je po probléme. Demontáž je pritom rovnako jednoduchá. 

Samotné strešné boxy majú zvyčajne aerodynamický tvar, napriek tomu však dokážu zvýšiť spotrebu paliva, pri sedanoch dokonca až o takmer 20 %, predajcovia uvádzajú oveľa nižšie čísla. Nejde pritom len o zhoršené aerodynamické vlastnosti vozidla, ale tiež zvýšené ťažisko. Ak totiž do veľkého strešného boxu napcháte 75 kg batožiny, čo je zvyčajne maximum na trhu, zásadne to ovplyvní jazdné vlastnosti vozidla a môže dôjsť aj k badateľnému zhoršeniu stability. Stroj bude nielenže horšie držať na vozovke v ostrejších zákrutách, ale sa tiež stane citlivejším voči bočnému vetru - drvivá väčšina áut by mala bez problémov zniesť aj takéto zhoršené podmienky a nezačnú len tak poletovať, kam ich vietor zaveje. Opatrnosť je však na mieste. 

Väčšinu problémov je možné eliminovať voľbou vhodného produktu - je jasné, že na malý hatchback box s kapacitou takmer 600 l nepatrí.
Potrebujete kvalitný strešný box? Pozrite si našu ponuku. 

Ako sa správne zbaliť? 

Rovnako ako pri batohu, aj strešný box na aute treba vedieť správne naplniť. Preťaženie je nepravdepodobné, keďže do strešného boxu sa ľudia (zvyčajne) nepokúšajú zbaliť náhradný motor. Napriek tomu je vhodné myslieť na hmotnostnú kapacitu vlastneného boxu, keďže jej prekročenie nemusí dopadnúť práve najlepšie. 

Pri balení je ideálne rozložiť váhu v boxe čo najpravidelnejšie a najťažšie predmety nechať v aute, aby sa zbytočne nezvyšovalo ťažisko. Strešné boxy sú vďaka svojej veľkosti vhodné na predmety s tvarom, ktorý síce zaberá veľa miesta, no samotný predmet má pomerne nízku hmotnosť. Či už ide o športové vybavenie alebo podlhovasté nástroje, v interiéri auta môžu zbytočne zaberať užitočné miesto. 

Pred jazdou je, samozrejme, potrebné celý box skontrolovať. Uistite sa, že nie je pootvorený či povolený a že je všetko v poriadku. Na diaľnici nikoho nepotešia lietajúce skladacie stoličky či kolobežky. A ak je všetko v poriadku, hurá na cestu!